Klik hier en draag 5, 25 of 100 euro bij voor 2024.
Door Robert Mouton en Guus Schrijvers, hoofdredacteur en redacteur van de Nieuwsbrief Zorg en Innovatie
Op 14 oktober ontvingen de lezers van deze nieuwsbrief een oproep om voor 2024 de Nieuwsbrief financieel te ondersteunen. Hieraan ging een gedachtewisseling vooraf van redactie en bestuur van de Nieuwbrief. Hieronder volgt een beknopt verslag daarvan. Als u dit stuk hebt gelezen, weet u wat u in de komende jaren van ons kunt verwachten.
Wat verandert er niet?
Wij blijven om de twee weken online uitkomen met stukken die gaan over product-, proces- en systeeminnovaties in preventie, zorg en welzijn. Vooral innovaties komen aan de orde die interessant zijn voor meer dan één sector en voor alle lezers: professionals, patiëntvertegenwoordigers, politici, beleidsmakers, onderzoekers, adviseurs en journalisten van massamedia.
1. Verspreiden van kennis over innovaties en implementatie daarvan
Innovaties beginnen veelal in een kleine setting en voor de duur van enkele jaren. Wetenschappelijke onderzoekers evalueren deze. Hebben de vernieuwingen succes, dan komt het grote vraagstuk aan bod: Hoe de innovaties te verduurzamen en te verspreiden over het gehele land? De Nieuwsbrief blijft kennis verspreiden over succesrijke innovaties. Veel aandacht gaat ook uit naar kenmerken die implementatie en verduurzaming ervan kunnen bevorderen: zoals draagvlak, financiële middelen, digitale ondersteuning, kwaliteitsborging, geschoolde professionals en een planmatige aanpak.
2. Zeven volksgezondheidsdoelen blijven centraal
Selectie van onderwerpen voor de Nieuwsbrief gebeurt vanuit Public Health doelen:
- Bevorderen van volksgezondheid en welzijn door middel van preventie, zorg en welzijn
- Gelijke en toegankelijke zorg voor iedereen
- Kwaliteitsborging van zorg vanuit professioneel.patiënten en organisatieperspectief
- Betaalbaarheid voor burger en maatschappij
- Verkleining sociaal-economische gezondheidsverschillen
- Intrinsieke motivatie bevorderend werkklimaat voor professionals en hun leidinggevenden
- Openbare verantwoording van wat met publiek geld wordt betaald.
- Auteurs met geestdrift en verstand van zaken blijven uitnodigen
Wij blijven auteurs uitnodigen die schrijven met geestdrift en verstand. Zij maken onderscheid tussen theorieën, feiten, meningen en waarde-oordelen. De redactie verzoekt auteurs om veel verwijzingen naar andere publicaties toe te voegen ter onderbouwing van hun betoog. Dit verkort de eigen beschouwing en moedigt lezers aan om verder te lezen.
Vrijwilligers doen het werk
De Nieuwsbrief blijft gratis en bevat geen advertenties, berichten van congressen of mededelingen van sponsors. Vrijwilligers doen al het werk. Wel vindt af en toe crowdfunding plaats.
Wat verandert er wel?
Het Unique Selling Point van de Nieuwsbrief is het aanreiken van goed onderbouwde opinies over innovaties. De onderbouwing kan voortkomen uit eigen ervaringen van de auteur, monitoring van data, theorieën, wetenschappelijk onderzoek, nadenken en institutionele belangen. Bij een opinie hoort ook het aangeven waarom andere opinies niet kloppen of aansluiten op wat de auteur zelf aangeeft. In de komende jaren streeft de redactie nog betere onderbouwing na van aangereikte opinies en voorstellen.
1. Referentiekader en volksgezondheidsdoel van auteur is van belang
Opinies vereisen een referentiekader. Die kan liggen in:
- Een of meer van de zeven genoemde volksgezondheidsdoelen
- Het verleden (toen lukte zo’n innovatie ook)
- Het buitenland (daar werkt de innovatie al),
- De eigen discipline (er bestaan theorieën waarom een innovatie wel of niet kan werken)
- De beleidspraktijk van Nederland (de innovatie bestaat al op diverse plekken en in diverse sectoren)
- Wetenschappelijke studies en toekomstperspectieven (die elders al zijn gepubliceerd).
Veelal is één duidelijk referentiekader per artikel voldoende. De redactie hecht er waarde aan, dat auteurs hun referentiekader benoemen en liefst ook aangeven welke volksgezondheidsdoel zij in hun artikel centraal stellen.
2. Ieder nummer van de Nieuwsbrief is veelzijdig
De redactie selecteert per editie de te bespreken onderwerpen niet met behulp van vooropgestelde criteria. Wel proberen we om alle rubrieken regelmatig aan de orde te laten komen. Deze zijn:
- patiëntaspecten
- preventie
- eerste lijn
- ziekenhuizen
- langdurige zorg
- beleidsontwikkeling
- werkklimaat
- digitalisering
3. Ook reportages en podcasts
Regelmatig komen in redactievergaderingen andere publicatievormen aan de orde zoals reportages (op basis van bezoeken aan innovatieve projecten), podcasts en webcasts. Hiervoor zijn extra financiële middelen, extra-competenties (bijvoorbeeld om geluids- video-opnamen te redigeren) en extra-tijd van vrijwilligers nodig. Bovendien is de redactie er niet uit, hoe een goed onderbouwde opinie in beeld en geluid kan doorklinken. Wij willen geen influencer worden maar wel een ouderwetse opinieleider. Toch blijft het voor ons een uitdaging om beeld en geluid aan de Nieuwbrief bijvoorbeeld als bijlage bij een uitgeschreven opinie.
4. Meer lezers bereiken
De Nieuwsbrief bereikt zo’n 12.000 abonnees en tal van losse lezers die afkomen op een specifiek artikel. De afgelopen jaren hebben redactie en bestuur zich ingezet om de inhoud en de opmaak van de Nieuwsbrief te verbeteren. In onze beleving is dat gelukt. Nu is aan de orde: het verbeteren van de marketing van de Nieuwsbrief. Wij nodigen lezers uit om verbetersuggesties aan te reiken.
5. Ontmoeting van lezers, auteurs en redactie op 28 januari 2024, 1600 – 17.30 uur
Eén suggestie namen wij al over. We gaan ontmoetingen organiseren van lezers, auteurs en redactie over actuele, innovatieve onderwerpen. De eerste staat al gepland: Op donderdag 18 januari 2024, 1600 – 17.30 uur nodigt de redactie lezers, donateurs en auteurs uit voor een online webinar over de vraag: welke innovaties kunnen de nieuwe regering en het nieuwe parlement het beste bevorderen, gelet op de genoemde zeven volksgezondheidsdoelen?
Kortom
We blijven ons concentreren op nationale en internationale wetenschappelijke literatuur en zoeken daarbij telkens vooraanstaande auteurs. Ook willen we een platform bieden voor afgestudeerden (eindscripties), promovendi (dissertaties) en bezetting van leerstoelen (oraties en afscheidscolleges) die volgens ons thema’s aan de orde stellen en/of conclusies trekken die innovatief van aard zijn en waarvan verspreiding anderen kunnen motiveren of op nieuwe gedachten kunnen brengen. We blijven dezelfde en blijven ook scherp om onszelf te verbeteren. Suggesties van lezers blijven welkom. Stuur deze naar de hoofdredacteur Robert Mouton op r.mouton@ziggo.nl
P.S. als u nog niet heeft bijgedragen voor 2024, klik dan hier en draag 5, 25 of 100 euro bij.